Gull i EM i Lenzerheide

Som regjerende europamester på både sprint og normaldistanse hadde Erlend personlig plass i EM i Lenzerheide. Januar gikk derfor med til gode forberedelser i Nordmarka og inne på NIHs skytebane. Med gull på sprint, sølv på jaktstart og gull på blandet-stafetten ble mesterskapet en herlig opptur. I det som blir Erlend sine siste skiskytterkonkurranser som profesjonell skiskytter traff han alle blinkene på stående i dette mesterskapet!

27.01.2023, Lenzerheide, Switzerland (SUI): Vebjoern Soerum (NOR), Erlend Bjoentegaard (NOR), Philipp Nawrath (GER), (l-r) – IBU Open European Championships Biathlon, sprint men, Lenzerheide (SUI). http://www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Mesterskapet i Lenzerheide der VM skal arrangeres i 2025 åpnet med normaldistanse 25. januar 2023. Løypene ligger på 1400 meter over havet og den tynne luften gjør de tunge løypene med hele 785 meter stigning i løpet av 20 kilometer enda tyngre. Til sammenligning har 20 kilometeren i Oberhof 615 meter stigning og den blir regnet som tøff. Det gjør at skytingen kan bli ekstra utfordrende selv om man får en nedoverbakke inn til standplass.

Erlend avslutter karrieren med 100 i treffprosent på stående i europamesterskapet

Det skal sies at det var gode vindforhold i EM, men å unngå et eneste ekstraskudd på stafetten og treffe alle 30 ståendeskuddene i fire konkurranser er likevel et helt annet nivå enn Erlend har vist tidligere. For en måte å avslutte dette prosjektet og karrieren på!

Erlend ble nummer 4 på normaldistansen med 18 treff, 2:34.1 bak Endre Strømsheim som vant. Ukraineren Anton Dudchenko ble nummer to og 21-åringen Lovro Planko fra Slovenia kapret bronsen.

På sprintdistansen to dager etterpå vant Erlend som i fjor med 10 treff foran Vebjørn Sørum og Philip Nawrath fra Tyskland. Vebjørn som tidligere har vist at løypene fra Roland Arena passer han meget godt da han i junior-VM i 2020 fikk med seg gull og sølv på sprint og normaldistanse viste igjen at farten i sporet var i en egen klasse.

27.01.2023, Lenzerheide, Switzerland (SUI): Erlend Bjoentegaard (NOR) – IBU Open European Championships Biathlon, sprint men, Lenzerheide (SUI). http://www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

På jaktstarten dagen etter sprinten ble Sørum for sterk og med 18 treff på både Vebjørn og Erlend ble det sølv på Erlend, 28 sekunder bak mannen fra Lunner. Gledelig nok klatret Endre Strømsheim fra startnummer 20 til bronse med rask skyting så det ble helnorsk pall!

På blandet stafett vant Norge med Maren Hjelmeseth Kirkeeide, Karoline Erdal, Erlend på tredjeetappe og Vebjørn på ankeretappen. Med bare to ekstraskudd totalt, et på hver av de liggende skytingene til Maren og Karoline sikret Norge seieren 25.1 sekund forant Tyskland og 46.8 sekund foran Sverige.

29.01.2023, Lenzerheide, Switzerland (SUI): Erlend Bjoentegaard (NOR) – IBU Open European Championships Biathlon, mixed relay, Lenzerheide (SUI). http://www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Norge vant fem gull og åtte medaljer totalt i EM og slo dermed rekorden fra i fjor da det også ble fem gull men “bare” seks medaljer totalt, men der jentene fikk med seg gull og bronse individuelt i fjor ble det ingen medaljer individuelt på jentene i år. Mange utøvere fra EM har prestert godt i verdenscup og VM i etterkant, så det tyder på at nivået har vært bra.

Erlend var allerede inne på tanken om å legge opp da han feiret jul på Lillehammer, men var usikker på om det var riktig avgjørelse. Da han fikk den gledelige beskjeden om at han hadde friplass i EM som regjerende mester, var alt fokus rettet mot mesterskapet i Lenzerheide. Etter å ha vunnet to gull og ett sølv kjente Erlend for første gang i karrieren at skiskyting ikke er som det pleide å være. Dermed takket han nei til videre IBU-cup deltakelse i Obertilliach og Canmore for å kjempe om de ekstra plassene til verdenscupen i Holmenkollen. En karriere på toppnivå i skiskyttersirkuset i 11 år er dermed over.

En innholdsrik karriere har det vært fra han debutterte i verdenscup i Østersund i 2012, som 22-åring med en sjuendeplass på normaldistansen til femte, niende og sjuendeplass i OL i PyeongChang i februar 2018. Den beste perioden i verdenscup hadde han i sesongen 2019-2020 der han var åtte ganger topp 10 individuelt, men i kalasform lyktes han ikke helt i VM i Anterselva. Den gangen var det også stående skyting som ødela med tre bom på sprinten. Sesongen etterpå ble avbrutt av skivebukning og veien tilbake har vært lang, men lærerik.

Siden stående skyting har vært en akilleshæl tidligere var det ekstra deilig å avslutte på denne måten i EM i vakre omgivelser i Sveits. Den følelsen jeg har hatt på stående skyting i år har vært helt nydelig å oppleve. Jeg avslutter med en helt annen ro og takknemlighet etter årets prosjekt, enn om jeg hadde avsluttet karrieren i fjor, er Erlends kommentar etter EM

To dager etter hjemkomst fra Sveits var Erlend på skolebenken og forbereder et annet liv enn å bo i bag og trene to økter om dagen. Tanken om å avslutte med NM i Alta ble etterhvert lagt til side. -Å trene frister ikke så mye lenger, men jeg har satt av onsdager til en treningsøkt sier han.

Leave a comment